Πρόσκληση μουσικού στο νηπιαγωγείο - Παραδοσιακά μουσικά όργανα Ηπείρου




Πρόσκληση μουσικού στο νηπαγωγείο

Η πρόσκληση μουσικού στο νηπιαγωγείο, όπως γενικότερα η δυνατότητα πρόσκλησης κάθε ειδικού που καλείται να παρουσιάσει πτυχές της ειδίκευσής του, μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά πολύ σημαντική εμπειρία βιωματικού χαρακτήρα, αλλά και μία άμεση πηγή γνώσης, ανακάλυψης και αλληλεπίδρασης.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την πρόσκληση μουσικού παραδοσιακής μουσικής σε νηπιαγωγείο που υπηρετούσα. Η δραστηριότητα ήταν μέρος του πρότζεκτ  "Μουσικοί και μουσική της Ηπείρου". Επρόκειτο για ένα ευρύ θέμα που αναπτύχθηκε στη διάρκεια περίπου δύο μηνών και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη γνωριμία των παιδιών με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα κ.ά. 
Κριτήρια επιλογής - Στόχοι

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα κύρια μουσικά όργανα της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, να ακούσουν τον ήχο τους μέσα από ζωντανά μουσικά παραδείγματα, να γνωρίσουν τα επιμέρους τμήματα από τα οποία αποτελούνται, να τα αγγίξουν, να "παίξουν" με αυτά, καθώς και να συμμετέχουν σε τραγούδια και χορούς.

Ευχαριστώ τον κ. Βασίλη Δόση (μουσικό και δάσκαλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και την πολύ ωραία παρουσίαση που έκανε στα παιδιά.