Η ηχογράφηση ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ηχογράφηση στο νηπιαγωγείο



Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εύκολα μία καταγραφή ήχου σε αρκετά καλή ποιότητα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση μίας απλής ηλεκτρονικής συσκευής (π.χ. τάμπλετ) με κατάλληλο λογισμικό, είτε με μία πιο σύνθετη εγκατάσταση που περιλαμβάνει εξωτερικό μικρόφωνο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από νηπιαγωγείο που υπηρετούσα.


Όμως ποιος ο λόγος να κάνουμε ηχογράφηση στο νηπιαγωγείο και τι μπορούμε να ηχογραφήσουμε;

Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, μπορούμε να ηχογραφήσουμε τα παιδιά, ατομικά ή ομαδικά, κατά τη διάρκεια που τραγουδούν, διηγούνται ιστορίες, απαγγέλλουν ποιήματα, μιμούνται, προφέρουν λέξεις, αναπαράγουν ρίμες, παράγουν διάφορους ήχους κ.ά.

Η ηχογράφηση είναι ένα πολύ σημανικό εργαλείο τόσο για τα παιδιά όσο και για τον εκπαιδευτικό, ενώ η αξία της στην εκπαιδευτική διαδικασία θα μπορούσε να συνοψιστεί μεταξύ άλλων στα εξής: 

  • Αποτελεί μέσο παρακολούθησης και καταγραφής της γλωσσικής προόδου των παιδιών, αλλά και μέσο ανατροφοδότησης για τα ίδια τα παιδιά (π.χ. τα παιδιά ακούν αυτά που ηχογράφησαν, συνειδητοποιούν τυχόν αδυναμίες τους και προσπαθούν να βελτιωθούν)
  • Διευκολύνει το παιδί να λυθεί η γλώσσα του και να εκφράζεται πιο ελεύθερα, εν είδει παιχνιδιού, μέσω του κύκλου: ηχογράφηση - ακρόαση - επανηχογράφηση
  • Συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας του παιδιού να τραγουδά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηχογράφηση τραγουδιού με ακουστικά, όπου θα πρέπει να τραγουδήσει πάνω σε συγκεκριμένη μελωδική και ρυθμική βάση, όπως π.χ. καραόκε. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί αναπτύσσει σταδιακά ένα υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε αυτό που ακούει, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται και να ακουλουθεί το ρυθμό, να διακρίνει διαφοροποιήσεις του ήχου, να απομνημονεύει και να αναπαράγει στίχους τραγουδιών (στοιχεία που συνεισφέρουν στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού)
  • Αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και παιχνιδιού (από την εμπειρία μου, τα παιδιά χαίρονται να συμμετέχουν σε ηχογραφήσεις)
  • Δημιουργείται ένας αναμνηστικός φάκελος με αρχεία ήχων, που μπορεί να κοινοποιηθεί στο παιδί με τη λήξη της σχολικής χρονιάς