Κρουστά μουσικά όργανα: Κατασκευή σείστρου στο νηπιαγωγείο

Σείστρο

Λαμβάνοντας υπόψη την εγνωσμένη αξία των κρουστών μουσικών οργάνων στην εκπαιδευτική διαδικασία κατά την προσχολική ηλικία, αλλά και την ευκολία με την οποία τα μικρά παιδιά μπορούν χρησιμοποιούν αυτά στο παιχνίδι τους και στον πειραματισμό τους με την παραγωγή ήχου (π.χ. διαφοροποιήσεις έντασης, προσέγγιση ρυθμικών σχημάτων κτλ), η κατασκευή απλών κρουστών οργάνων στο νηπιαγωγείο μπορεί να αποτελέσει μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από τη διαδικασία κατασκευής τα παιδιά ανακαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ιδιότητες υλικών ως προς τον ήχο (π.χ. πώς ηχούν ορισμένα υλικά με άμεση κρούση τους - ιδιόφωνα όργανα), ενώ αναπτύσσουν την ευρηματικότητά τους για τη μετατροπή απλών υλικών σε "μουσικά όργανα" (π.χ. ξυλάκια, γυάλινο μπουκάλι, βάζο κτλ).

Ιδιαίτερα, η κατασκευή σείστρου είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να υλοποιηθεί τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο σπίτι με τη βοήθεια ενηλίκου, ενώ το παιδί μπορεί να δει από κοντά και να βιώσει όλα τα βήματα κατασκευής, συμβάλλοντας σε αυτή.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα κλαδί σε σχήμα "Υ", πετονιά (ή λεπτό σύρμα ή σπάγκος) και μερικά καπάκια από μπουκάλια αναψυκτικών. Προτείνεται ο ενήλικας να τρυπήσει εκ των προτέρων τα καπάκια (ανοίγοντας τρύπα στο κέντρο τους με ένα καρφί).
Τραγούδι με σείστρο

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες με τα βήματα υλοποίησης της κατασκευής σε νηπιαγωγείο όπου υπηρετούσα.

Επίσης, μπορείτε να δείτε τη λειτουργία παρόμοιου αυτοσχέδιου σείστρου στο τραγούδι Μήλο μου κόκκινο,  σε βίντεό μας με παιδιά του Νηπιαγωγείου Καρβουναρίου Θεσπρωτίας. 



Βήματα υλοποίησης κατασκευής σείστρου