Ένας τρόπος να διδάξει κανείς βασικά στοιχεία κυκλοφοριακής αγωγής σε μικρά παιδιά, είναι η δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σε σμίκρυνση. Τα παιδιά, με τη χρήση παιχνιδιών αντίστοιχου μεγέθους (όπως π.χ. αυτοκινητάκια, ανθρωπάκια, μοτοσυκλέτες κ.ά.), μπορούν να κινούνται στο πάρκο τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με παράλληλη επεξήγηση της σημασίας των σημάτων από τον εκπαιδευτικό.
Κατ' επέκταση, τα παιδιά παροτρύνονται να δημιουργούν ιστορίες και να οργανώνουν παιχνίδια ρόλων (π.χ. "ο οδηγός που επιστρέφει στο σπίτι του και κατευθύνεται στο χώρο στάθμευσης...", "ο μαθητής που πάει σχολείο και διασχίζει τη διάβαση πεζών..." κτλ). Ακόμη, το πάρκο μπορεί να προσαρμοστεί ή να αναδιαταχτεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών (π.χ. προσθήκη δρόμου που οδηγεί σε σχολείο και τοποθέτηση αντίστοιχου κτιρίου, προσθήκη λόφου - χιονοδρομικού κέντρου κτλ).
|
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε σμίκρυνση |
Βήματα κατασκευής του πάρκου
Εκτυπώνουμε σήματα κυκλοφορίας από το διαδίκτυο (φροντίζουμε με κατάλληλη επεξεργασία, οι εικόνες να έχουν το ίδιο μέγεθος και την ίδια περίπου ανάλυση), τα κόβουμε και τα πλαστικοποιούμε.
|
Κομμάτια σανίδας |
Παίρνουμε μία λεπτή ξύλινη σανίδα και την κόβουμε με πριόνι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια που θα χρησιμεύσουν ως βάση στήριξης των σημάτων κυκλοφορίας.
- Προμηθευόμαστε ξύλινα καλαμάκια και στερεώνουμε στη μία άκρη τους τα πλαστικοποιημένα σήματα (με πιστόλι θερμής σιλικόνης), ενώ στη συνέχεια τα κολλάμε στις ξύλινες βάσεις που κόψαμε (προτείνεται η διάνοιξη τρύπας με τρυπάνι στο κέντρο της ξύλινης βάσης, διαμέτρου ίσης με αυτή που έχουν τα καλαμάκια, ώστε να επιτευχθεί πιο σταθερή στερέωση).
- Κόβουμε χάρτινους δρόμους, χώρους στάθμευσης, πλατείες κ.ά. και κολλάμε τα κομμάτια μεταξύ τους. Βάζουμε την κατασκευή μας στο πάτωμα και τοποθετούμε αναλόγως τα σήματα κυκλοφορίας. Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι έτοιμο!